Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σχολική βία και Εκφοβισμός (Bullying)

Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στη διαδικασία μάθησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές είναι οι βασικοί δρώντες στη διαδικασία σχολικού εκφοβισμού και μπορούν να έχουν διάφορους ρόλους – «θύματα», «θύτες», παρατηρητές – η ιστοσελίδα αυτή έχει σκοπό, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους και στόχο, να βοηθήσει τους μαθητές Δημοτικού να αντιλαμβάνονται φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού και να γνωρίζουν τί πρέπει να πράξουν. Πιο αναλυτικά, να μπορούν να απαντήσουν σε τρία βασικά ερωτήματα: Τί είναι σχολική βία και εκφοβισμός; Πώς καταλαβαίνω το φαινόμενο; Τί πρέπει να κάνω;

Χρησιμοποιούνται ενιαία οι όροι «θύτης», «θύμα» και «παρατηρητής», για να περιγράψουν αντίστοιχα το πρόσωπο που ασκεί σχολικό εκφοβισμό, το πρόσωπο που τον υφίσταται και το πρόσωπο που είναι παρόν στο περιστατικό, όπως είναι καθιερωμένοι από την ελληνική βιβλιογραφία των τελευταίων χρόνων. Η χρήση τους, όπως και άλλων αρνητικών όρων, στην καθημερινή πρακτική δημιουργεί «ταμπέλες», στιγματίζει και επηρεάζει την αυτοεικόνα των ατόμων και καλό είναι να αποφεύγεται. Είναι πιο δόκιμο στην καθημερινή πρακτική να χαρακτηρίζονται οι καταστάσεις και τα γεγονότα, παρά τα άτομα και ως εκ τούτου να γίνεται λόγος για «εμπλεκόμενους σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού».

Το υλικό που παρουσιάζεται εδώ, βασίστηκε κυρίως στο εγχειρίδιο (Π.1.2. Α), το οποίο αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού – ενημερωτικού και επιμορφωτικού υλικού που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Ιούνιο 2015), στα πλαίσια του έργου «Εκπόνηση επιμορφωτικού εκπαιδευτικού ενημερωτικού υλικού και προγράμματος σπουδών επιμόρφωσης» της πράξης «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού» που σχεδίασε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Το εγχειρίδιο εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή των Πράξεων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το εγχειρίδιο εδώ.

Στο τέλος της ιστοσελίδας παρουσιάζεται συλλογή άρθρων από διάφορες πηγές, που συνεχώς θα ανανεώνεται.

Τί είναι η σχολική βία & ο εκφοβισμός;

Μορφές σχολικής βίας και εκφοβισμού

Πόσο συχνά συμβαίνουν φαινόμενα σχολικής βίας & εκφοβισμού;

Πού συμβαίνουν φαινόμενα σχολικής βίας;

Πώς αναγνωρίζουμε φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού;

Τί μπορώ να κάνω για τη σχολική βία;

Αγαπητέ φίλε / φίλη
ΘΥΜΗΣΟΥ! Η Σχολική Βία και ο Εκφοβισμός μπορεί να συμβεί σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις σχολικές τάξεις, ακόμα και στο δικό σου σχολείο. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάποιο από τα παιδιά δε νιώθει καλά, γιατί κάποια άλλα παιδιά κάνουν κάτι κακό σε βάρος του.
Η βία οδηγεί πάντοτε σε περισσότερη βία. Καμιά μορφή βίας δεν είναι πιο ελαφριά από μια άλλη μορφή βίας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, αν αντιμετωπίσεις ή αν δεις να συμβαίνουν περιστατικά βίας στο σχολείο σου, είναι να βρεις τον δάσκαλό σου (ή τη δασκάλα σου) και να αναφέρεις ό,τι είδες. Μίλα! Μοιράσου αυτό που βιώνεις ή αυτό που βλέπεις. Αυτή η πράξη δεν είναι «προδοσία» για τους άλλους συμμαθητές σου. Δεν γίνεσαι «καρφί» ούτε κάνεις κακό στους άλλους συμμαθητές σου. Αντίθετα! Προλαβαίνεις την εμφάνιση ενός δύσκολου προβλήματος στο σχολείο.